tiistai 4. lokakuuta 2022

 


Vietimme marttailtaa Rautionkylän Suutarimuseossa Marja-Tertun vierana, suuret kiitokset hänelle että saimme tutustua museoon ja juoda päätteeksi kahvit herkkujen kanssa. Oli tosi kiva vierailla siellä ja Marja -Tertulle vielä toiset suuret kiitokset!  


Suutariverstasmuseo on Rautionkylässä ja siellä entinen Kaarlo Kurosen kauppatalo. Nyt talon alakerrasta löytyy suutarimuseo muistomerkkinä siitä, mistä suvun liiketoiminta Rautiossa aikanaan alkoi.

Kurosen suvun yritystoiminta alkoi nimenomaan suutarinverstaan perustamisesta vuonna 1946. Verstas toimi huomattavan laajoissa puitteissa. Mestarina oli Kaarlon isä, jonka ohjissa työskentelivät poika sekä suvun ulkopuolelta pestatut palkolliset.

­Pitkää päivää tehtiin. Hankaluutena oli lähinnä vain se, että sodanjälkeisenä pula-aikana kenkänahkoja oli vaikea hankkia.

Myöhemmin Kuroset olivat samanaikaisesti sekä suutareita että urheiluliikekauppiaita. Sporttikaupan ensimmäinen artikkeli olivat Kurosen mukaan polkupyörän pinnit. Suutarinverstaasta luovuttiin myöhemmin.

Kurosen mukaan kengänteko loppui ajan ja tekijöiden puutteeseen. Nykyään Imatralla suutarinperinnettä jatkaa muutama pikasuutari, mutta oikeita vanhan ajan kenkämaakareita ei paikkakunnalla enää ole.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti